This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Martin Luther King u WAR MADE EASY

Povijesni govor Martina Luthera Kinga kao isječak odličnog dokumentarca War made easy s warmadeeasy.org. Cijeli dokumentarac na youtube.com. Žalostan je bio onaj dan kad je čovjek izumio spravu koja je namijenjenja ubijanju. Čovjek nije stvoren za ubijanje već za kreaciju. Svi oni koji tvrde da u je u prirodi čovjeka rat i ubijanje, jednostavno lažu. Ovaj odličan dokumentarac, a i sam Luther dokazuju besmislenost rata. Rat je umjetna tvorevina i svi dosadašnji ratovi su umjetno kreirani sukobi. Ovu temu je odlično obradio bloger novavizija.

Moja vizija kraja ratova u svijetu je raspuštanje Ujedinjenih Naroda koji samo daju legitimitet velikoj petorci u Vijeću sigurnost da rade što žele, odnosno pljačkaju, ubijaju i osvajaju teritorije. Drugi korak je ograničavanje moći SAD-a u ekonomskom i vojnom smislu, te raspuštanje NATO saveza. SAD je najveća agresorska sila nakon Drugog svjetskog rata te je odgovorna za smrt miljuna ljudi. Krajnji cilj je ukidanje napadačkih, prekoocenaskih, taktičkih i nuklearnih sposobnosti bilo koje zemlje na svijetu, odnosno kompletno brisanje pojma vojska iz ljudskog riječnika. Vojska je instrument za pranje mozga, dehumanizaciju i ubijanje. Takvo što ljudima nije potrebno.

Ovo se neće dogoditi nasilnim putem, jer ostvarivanje mira nasiljem je uzaludno. Ovaj prevrat bi se trebao dogoditi kao revolucija svijesti svakog pojedinog bića, naročito nas koji imamo privilegiju da živimo ugodno u toplim domovima dok miljarde gladuju ili trpe bombardiranja 'saveznika'. Zamislite samo mogućnost da smo se rodili u getu Palestine, Iraka, Libije ili možda čak nekoliko ulica dalje u domaćem 'getu'. Ne bi onda imali vremena promišljati o promjenama u svijetu već bi bili prisiljeni boriti se za opstanak. Stoga svi vi 'privilegirani' (i sebe ubrajam u tu skupinu), znajte da imate ODGOVORNOST da nešto napravite za one ljude koji pate na ovom planetu.

Svatko će odabrati svoj put, ja mislim da polako pronalazim svoj. Teško je dijeliti generalne savjete odakle početi, ali siguran sam da svatko ima neku ideju. Ako nema, neka za početak pogleda No Impact Man. Iako je sam naslov filma apsurdan iz konteksta onoga koji želi napraviti neku promjenu činjenica je da svaka pozitivna akcija ima nesagledive posljedice. Kao neki naivni primjer navedimo ovo: ako većina nas 'privilegiranih' odluči NE kupovati novu odjeću, obuću, tehničku robu i ostale nepotrebne stvari cijelu godinu dana i više možda bi rezultat bio propast nekih multinacionalnih kompanija, manje bi se trošilo na prekooceanski transport nepotrebne robe i otpada, manje bi se zagađivalo, opasan otpad ne bi dolazio do djece na nekim zabitnim odlagalištima otpada u Senegalu i Keniji, ako bi neke kompanije propale možda bi i glavne vojne sile propale jer ne bi imale odakle uzimati porez i namirivati ogromne vojne proračune, možda bi bilo manje ratova, možda bi i tzv. sweatshopovi propali pa gladna djeca više ne bi bila izrabljivana, ako bi umjesto 'made in china' proizvode i namirnice kupovali od lokalnih prodavača i uzgajivača onda bi možda i trgovci propali, a novac i posao bi ostao u lokalnoj zajednici, možda bi sve to urodilo jednim boljim svijetom.

Zvuči naivno, ali zašto ne bi vjerovali u ovakve scenarije? Koliko košta biti optimist? Za ostvarenje ovog scenarija prvo mi 'privilegirani' odnosno tzv. potrošači moramo postati svjesni da je konformizam = ubojstvo. Svaki novi proizvod koji kupite iz Kine možda je stajao glave ili zdravlja jednog kineskog djeteta ili će stajati glave jednog afričkog djeteta kad taj isti proizvod bacite u smeće. Iza šarenih omota, lijepe odjeće, svjetlucave tehnike stoje znoj i suze miljuna ljudi. Kad shvatite da bespotrebnom kupnjom i generiranjem otpada uzrokujete patnju u svijetu to će biti prvi korak k promjeni koju svi želimo.

Niti jedno biće ne zaslužuje da pati. Dan kada na našoj planeti Zemlji ne bude više patnje, kada ne bude više niti jedne vojske, države i religije, to će biti dan kad će čovjek napokon moći ponosno koračati svojom Zemljom i biti uistinu slobodan i ponosan.