This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kalupi

Za orgonite se mogu koristiti kalupi od raznog materijala: stakla, plastike, kartona, metala, prirodni kalupi kao školjke i slično. Treba imati na umu dvije osnovne stvari prilikom izbora kalupa: temperaturu i vađenje.

 


  

kalup_IMG_4750.jpg

Moja divizija silikonskih kalupa, po mom mišljenju najbolje vrste kalupa za orgonite. Imam proizvodne kapacitete za 30 TB-a, 11 mini-TB-a i preko 40-ak privjesaka i botuna.

 

Temperatura

Ovisno o načinu izrade orgonita kalup mora izdržati povišene temperature bez da se rastali, napukne ili deformira. Sintetičke smole (poliester i epoksid) razvijaju malo povišenu temperaturu usljed kemijske reakcije polimerizacije (maksimalno do 40-50C) i mogu eventualno rastaliti mekšu plastiku (čašu od jogurta), stoga općenito ne predstavljaju problem. Međutim, temperatura ovisi i o količini aktivirane smole te vanjskoj temperaturi. Ako se odjednom aktivira preko 1 litre smole u ljetnim mjesecima i ako se koristi stakleni kalup (s tankim stijenkama) moguće je da će čak i staklo puknuti, a i plastični kalup se može deformirati.

Savjet 1: kod nalijevanja velikih orgonita nalijevajte poliestersku ili epoksidnu smolu sloj po sloj, maksimalno pola litre do litre odjednom i čekajte da se prvi sloj stvrdne, zatim nastavite. Upozorenje: praksa ipak pokazuje da ovo nije baš dobra taktika jer se prethodno naliveni sloj skuplja pa kad se naliva idući sloj, smola upada u prostor između orgonita i stijenke kalupa. Stoga je možda ipak bolje naliti sve odjednom bez obzira na veličinu orgonita, ali onda treba paziti na pucanje površine orgonita radi velike temperature. Tako da se treba odlučiti za kompromis.

Savjet 2: rad s kolofonijom ili karamelom (šečer) zahtijeva kalupe koji mogu izdržati relativno visoku temperaturu, odnosno i preko 100C. Za ovo su pogodni jedino stakleni kalupi ili silikonski kalupi za pečenje kolača. Prilikom ulijevanja karamela u kalup, karamel se može vrlo brzo ohladiti, postaje težak za miješanje, ne može se ispravno razliti po cijelom volumenu kalupa i prebrzo se stvrdne. Slično je i s kolofonijom. Stoga ako se koriste stakleni kalupi mudro je zagrijati staklene kalupe prije stavljanja karamela u iste. Ja uvijek zagrijem staklene tegle i vaze na 150C u pečici oko 5 minuta, ugasim pečnicu i ostavim ih u pečnici sve dok karamel nije gotov i taman budu vruči prije lijevanja što mi daje bar 5 minuta ekstra vremena za miješanje smjese u orgonitu odnosno dobro 'nabijanje'.

 

kalupi_staklo_IMG_4856.jpg

Stakleni kalupi, moj drugi najčešći izbor za poliesterske orgonite i jedini za karamelne.

Vađenje iz kalupa

Ako se orgonit vadi iz kalupa onda je mudro podmazati kalup prije lijevanja. Za ovo se koriste razne tehnike podmazivanja: obično suncokretovo ulje, WD-40 i ostali lubrikanti. Bitno: poliesterska smola ima kontrakciju i do 7% kad se stvrdne stoga relativno lako izlazi iz skoro svih kalupa i bez podmazivanja. Stoga se za poliestersku smolu mogu koristiti metalni kalupi (metalni kalupi za muffin kolače), plastika (lijevci), staklo (čaše) ili pak silikonski kalupi.

Epoksidna smola s druge strane nema skoro nikakvu kontrakciju, vrlo dobro se lijepi na skoro sve površine, vrlo teško izlazi iz skoro svih kalupa, stoga se za nju jedino može koristiti silikonski kalup za kolače koji je dovoljno mekan i postojan da se i bez podmazivanja epoksidni orgonit može izvaditi iz istoga.

U dosta situacija orgonit se namjerno ostavlja u kalupu i to najčešće kad se radi s karamelom ili kolofonijom koje su same po sebi osjetljive smjese. Karamel se topi na iole povišenoj temperaturi ili postaje mljecav, a kolofonija je dosta krhka i lako se lomi. Stoga se orgoniti od ove dvije smole najčešće ostavljaju u samom kalupu. Ja na primjer za šečerne orgonite koristim kristalne posudice ili staklene vazice, zalijem karamelni orgonit u posudicu i to je to, ne brinem se oko vađenja. Isto tako recikliram potrošene staklene tegle koje umjesto da bacim u smeće napunim orgonitnom smjesom i giftam okoliš. Kad je karamelni orgonit u staklenoj posudi (staklo je inače vrlo dobar provodnik orgonske energije) i ako je dobro zabrtvljen (čepom ili premazan lakom ili tankim slojem epoksidne smole) onda je skoro isto otporan na atmosferske utjecaje kao i poliesterski orgonit. Iako ih i ovako začepljene nikako ne bih držao na suncu da se ne rastope.

Savjet 1 (Guz-Role): gifteri obožavaju kartonske role guz (WC) papira koje ostanu nakon upotrebe istoga. Naime ove role se mogu iskoristiti kao permanenti kalup u koje se salije orgonit u obliku valjka i kao takav perfektno stane u stupove prometnih znakova koji su omiljena meta za giftanje jer kad se orgonit nađe unutar metalnog stupa, metalna cijev pojačava efekt orgonita na način da privlači dodatni DOR za konverziju unutar orgonita. Postupak je jednostavan, prljav i brz: na veliki karton se poredaju kartonski guz papir, mogu se i malo zabrtviti ili zalijepiti da smola ne curi baš nekontrolirano okolo i onda saliti odjednom par desetaka ovih guz-orgonita koji su u biti malo veći TB-ovi. Isto tako može se u prvoj ruci uliti vrlo malo smole u guz-role kalupe da smola začepi sve eventualne rupice i zatim se kad se stvrdne, nastavi se nalijevati do kraja. Još jedan dobar način recikliranja i ekološkog djelovanja na okoliš.

Savjet 2 (Neće da izađe): ako ne možete izvaditi orgonit iz kalupa stavljanje orgonita u friz (duboko smrzavanje) preko noći će vam dati 90% šanse da uspijete. Gumeni čekić isto nije na odmet. Ako isti koristite tada nemojte bubati s velikom silom već probajte ritmički laganim udarcima potaknuti smjesu da odijepi od kalupa. Ja sam jednom greškom ulio epoksidnu smolu u staklene koktel čaše i od 4 čaše uspio sam s 'friz' metodom izvaditi 3 komada.

 

Vrste kalupa

Silikonski kalupi za kolače ili led kocke su najbolji kalupi za orgonite. Mogu se nabaviti preko e-baya ili kod naših trgovaca. Skupi su, dugotrajni i ne trebaju posebno čišćenje i održavanje jer se svi ostaci jednostavno odlijepe s njih. Ja ih održavam na način da ih properem običnom vodom i malo očetkam. Mogu se koristiti za skoro sve vrste orgonita: kolofonijske, karamelne, poliesterske i za epoksidne. Ako se koristi epoksid i ako se orgonit želi izvaditi iz kalupa onda su skoro jedina opcija. Uopće ih ne treba podmazivati. Ja uglavnom koristim silikonske kalupe za kolače za TB-ove i medaljone, a male silikonske kalupe za led za izradu gumbića za mobitel ili privjeske. Cijena se kreće od 70Kn pa naniže po setu, ali na raznim sniženjima po trgovačkim centrima moguće ih je nabaviti i po 30Kn komad. Vrlo povoljni silikonski kalupi se mogu naći na ebay.com

 

kalup_IMG_4746.jpgkalup_IMG_4738.jpg

Silkonski kalupi za kolače (lijevo) mogu izdržati ogromne temperature, a bez podmazivanja svaki orgonit od bilo koje smole (epoksi, poliester, kolofinija, karamel) veselo izlazi. Kroz kalupe na lijevoj slici je prošlo par stotina orgonita, lijevanja i vađenja, a izgledaju kao novi. Desno su silikonski kalupi za pravljenje kockica leda kupljeni preko e-bay. Uglavnom ih koristim za privjeske u obliku dupina i mobitelske botune.

 

Staklene čaše su meni drugi najdraži izbor i to prvenstveno za poliesterske orgonite tipa HHG. Koristim relativno skupe koktel čaše (oko 200Kn/6 kom, ali se mogu i jeftinije nabaviti). Isto se relativno lako čiste i održavaju, u biti skoro i ne trebaju nikakvo čišćenje. Ne treba ih podmazivati za poliesterske orgonite.

 

casa1_IMG_3983.jpgcasa2_IMG_3988.jpg

Koktel čaše obavezno koristim za HHG. Zgodne su jer se jasno vidi kako će orgonit i slojevi metala ispasti. Skupe, ali komplet bi trebao trajati vječnost, a i same se čiste.

Staklenu vazu koristim za BroadCaster poliesterski tip orgonita. Nalijevam točno u tri puta po pola litre smole. Ne podmazujem. Priznajem da mi je BC teško izlazio, ali zato je friz pomogao. Nažalost prvi put sam bio nervozan pa sam razbio cijelu vazu. Stoga zaključujem da je za ove malo veće orgonite ipak pametno prije podmazati staklene stijenke bar s WD40.

 bc_vaza_IMG_3004.jpg

Staklenu vazu koristim za izradu BC-ova. Nažalost zbog neiskustva prvu vazu sam razbio kad sam pravio svoju Aryu. Kad je ovako malo veći stakleni kalup treba biti oprezan s tuckanjem, a ako orgonit odbija izaći, onda ga ostavite cijelu noć u friz, to će biti dovoljno da se stisne i da ispadne ko maslac.

 

Staklene zdjele i tegle isključivo koristim kao permanentni kalup za karamelne orgonite, odnosno nikad ih ne vadim iz kalupa. Obavezno ih prije lijevanja ugrijem. Za malo finije orgonite za po kući koristim i kristalne posudice ili fine vaze, dok stare tegle koristim za giftanje okoliša. Napomena: za karamel je mudro odabrati kalup koji će biti s otvorom prema gore, u protivnom karamel može iscuriti pa čak i ako se drži na sobnoj temperaturi (moje iskustvo). Neće cijeli iscuriti odjednom, ali polagano će 'kapati'.

 

karamel_HHG_IMG_1952.jpgkaramel_hhg_IMG_2858.jpg

Staklene posude uglavnom koristim da u njima salijem karamelne orgonite i da iha tako ostavim. Malo je skupo kupovati uvijek zdjelu od nekih 6-10Kn, ali za zdrave i eko 'kućanske' HHG-ove isplati se.

 

secer2_romina2.jpg

Prekrasna vaza s šečernim/karamelnim orgonitom

 

IMG_3971.jpg

Reciklirane staklene tegle koje su napunjene karamelom, dobro zabrtvljene i spremne za giftanje. Ove su iz akcije giftanja ZOO-a na Marjanu.

 

Teflonski muffin kalupi za kolače su relativno dobar izbor za poliesterske orgonite. Jeftiniji su od silikonskih, ali ne značajno. Međutim, njih je ipak potrebno podmazati prije upotrebe. Mislim da se ovi kalupi ne isplate s obzirom da nisu puno jeftiniji od silikonskih, a orgoniti se relativno teško vade iz njih.

muffin_IMG_4930.jpg

Teflonski muffin kalupi za kolače se isto koriste za izradu TB-ova

 

Plastični lijevci se uglavnom koriste kao kalup za poliesterski HHG na način da se vrh začepi špekulom (franjom) ili kuglicom koja će postati sastavni dio HHG-a i zalije se smjesa. Ne volim raditi s ovim kalupom jer je neproziran pa ne vidim kako su mi ispali slojevi, a i malo je neuredno jer će se uvijek malo smole izliti kroz rupicu. Ali svakako neloš i jeftin izbor.

 

lijevak_IMG_4865.jpg

Lijevak se dosta često koristi za izradu HHG-ova

 

Piramidalni metalni kalupi se koriste za izradu HHG-ova u obliku piramida. Moguće je kupiti gotove kalupe na amazon.com ili ebay.com (tražite: pyramid molds)

Papirnate kalupe u omjeru Keopsove piramide je moguće i sam izraditi.

piramida7_gordanaa.jpg

Prekrasna piramida od Gordanee

 

Kartonski kalupi su uglavnom permanentni kalupi. Obično su to kartonske role WC papira i služe za masovnu izradu valjkastih TB-ova koji se umeću u prometne znakove. Osim ovoga, moguće je napraviti od kartona i svoje kalupe. Na primjer za začepljivanje cijevi svog ChemBuster topa koristio sam ovu tehniku na način da sam od kartonske fascikle izrezao potrebni karton, zaljepio ga selotejpom i učvrstio na veći karton te zalio kristalne špice kao male orgonitne čepove za cijevi. Ovo je dosta neprecizno i 'prljavo', ali može poslužiti svrsi.

kalup_karton_cb_IMG_4474.jpg

Jednokratni kartonski mini kalupi za mini-orgonitne čepove za 22mm cijevi mog ChemBustera Gordaana

 

kalup_guz_IMG_4923.jpgguz_giftanje.jpg

Kartonske role WC papira ili salveta (papirnih ubrusa) se mogu efikasno iskoristiti za pravljenje masivne količine TB-ova za giftanje. Svaki pravi gifter uvijek maksimalno iskoristi svoj guz-papir. Najbolje ih je ubaciti u metalne stupove prometnih znakova ili ograda.

 

gift_tb_guz1.jpggift_tb_guz2.jpg

Guz role umjesto u smeće bivaju reciklirane i vraćene nazad u okoliš da mu pomažu umjesto da ga zagađuju. Bravo za nas orgonitaše, kad bolje promislim svaki jači orgonitaš i gifter je u biti vrijedni smetlar koji vrijedno kupi ono što je drugima otpad, puni to orgonitnom smjesom i vraća u okoliš oplemenjujući ga.

 

Ostali kalupi: dosta se koriste školjke kao permanentne kalupe. Kućica školjke je kao i sve na ovom svijetu napravljeno u skladu s zlatnim rezom (Fibonacci), stoga ovo orgonitu daje posebnu draž. Obično se koristi za osobne medaljone, nažalost orgoniti se u principu ne vade iz školjke. Sve se skoro može iskoristiti kao kalup, samo je pitanje koliki će problem biti vađenje i da li će materijal izdržati grijanje tijekom polimerizacije. Ostaje na našoj mašti da procijenimo što možemo iskoristiti kao zgodan kalup. Isto tako moguće je lijepiti orgonit iz dva ili više dijela, npr. moguće je napraviti orgonit u obliku kugle s dva kalupa u obliku polulopte koji se naknadno slijepe epoksidom. Nadalje, moguće je kupiti silikonsku smjesu i zatim oblikovati kalup po vlastitoj želji. 

 

bc_kanta_IMG_3007.jpg

Plastična kanta mora biti obavezni asortiman svakog orgonitaša jer omogućava lijevanje baze većim orgonitima: BC-ovima, haubicama i Chembuster topovima.

 

kalup_skoljka1.jpgkalup_skoljka2.jpg

I školjke mogu poslužiti kao permanentni kalup za orgonite

 

Zaključak

Za ozbiljan i lagodan rad svakako nabavite silikonske kalupe. Ne trebaju podmazivanje, orgoniti veselo izlaze iz istih, lako podnose velike temperature jer su predviđeni za pečenje kolača te su relativno dugotrajni, a i ne trebaju posebno održavanje i čišćenje. Međutim, s praksom vaše oko će težiti sve kompliciranijim oblicima, tako da ćete uskoro svaki predmet procjenjivati koliko bi bio dobar za kalup dok na kraju ne dođete u fazu kad poželite napraviti vlastiti kalup. Stoga samo naprijed, pustite maštu da odradi svoje. I svakako nemojte više bacati staklene tegle, kartonske valjke od WC papira ili salveta (papirnatih ubrusa) jer se mogu reciklirati, odnosno napuniti orgonitnom smjesom i vratiti u okoliš ne kao smeće već kao izvor harmonije i čistoće.

 

Tags: orgoniti, kalupi

Print